Generacija obnove podupire inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”

18. svi 2018. Priopćenja, Vijesti

Generacija obnove podupire inicijative ”Istina o Istanbulskoj” i ”Narod odlučuje” koje u razdoblju od 13. do 27. svibnja prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije te promjeni izbornog sustava.

Cilj Istanbulske konvencije nije zaštita žena od nasilja, nego uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav i zakonodavstvo. Kada bi cilj Istanbulske konvencije zaista bio zaštita žena od nasilja, onda ona ne bi zagovarala poučavanje o “rodno nestereotipnim ulogama” u obrazovnom sustavu, ne bi obvezivala zemlje potpisnice da uvedu tzv. “rodno osjetljive postupke” pri dodjeli azila strancima te obvezne kvote pri zapošljavanju po “rodnom” ključu. Također, Konvencija stvaranjem nadnacionalnog paradržavnog birokratskog tijela pod nazivom GREVIO dovodi uhljebljivanje na jednu sasvim novu razinu, opskurnu čak i za hrvatske prilike.

Bez obzira na pravnu snagu ovoga referenduma, o čemu se i dalje raspravlja u javnosti, on bi bio vrlo snažna politička poruka vladajućima koji su između volje naroda i europskih direktiva odlučili bespogovorno izvršiti volju svojih briselskih šefova.

Također, pozivamo sve da svoj potpis daju i inicijativi “Narod odlučuje” za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Predložene promjene predstavljale bi pozitivan pomak za Hrvatsku, što je svakako vrijedno naše potpore. Međutim, smatramo da su Hrvatskoj potrebne puno šire i korjenitije promjene izbornog sustava. Umjesto prekrajanja regionalnih izbornih jedinica, potrebno je preispitati jesu li nam one uopće potrebne za izbor zastupnika u nacionalni parlament. Manjinski zastupnici čak i bez prava na glasovanje o povjerenju vladi i državnom proračunu i dalje će imati ključnu ulogu u donošenju zakona i ostalih saborskih akata, pa se njihov utjecaj ne će značajno smanjiti. Shodno tome, potrebno je ili u potpunosti smanjiti njihove ovlasti ili uspostaviti onakav izborni sustav u kojemu će manjinski zastupnici morati dobiti primjereniji broj glasova kako bi njihova ravnopravnost s ostalim saborskim zastupnicima ipak bila zaslužena. Također, iako je mogućnost preferencijalnog glasovanja pozitivna stvar, ne treba glorificirati njenu ulogu u ostvarenju potpuno pravednog izbornog sustava, već je potrebno pratiti njezine stvarne učinke. Ne treba smetnuti s uma da svakim preferencijalnim glasom birač ujedno glasa i za određenu stranku koja samostalno određuje svoju izbornu listu, pa svakako ne bi bilo pravedno da birač svojim glasom za jednog dobrog zastupnika ujedno izabere i četiri loša. Svakako će biti potreban daljnji rad na usavršavanju preferencijalnog glasovanja koje strankama ne će davati mogućnost za manipulaciju stavljanjem popularnih pojedinaca, a koje će birače ipak usmjeriti na veće vrednovanje cjelokupnog rada političkih stranaka te njihovih načela i programa.

Unatoč našoj želji za puno širim promjenama izbornog sustava, smatramo da promjene predložene od inicijative “Narod odlučuje” imaju pozitivnu tendenciju te da će ovaj referendum povećati zainteresiranost hrvatske javnosti za razvojem izbornog sustava, a u čemu će i Generacija obnove dati svoj doprinos.

Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove