Frano Čirko u “Dobro jutro, Hrvatska” predstavio inicijativu za ukidanje poreza na dohodak (VIDEO)

19. velj 2019. Iz medija, Vijesti

U današnjem programu emisije Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u gostovao je predsjednik Generacije obnove Frano Čirko. Tema emisije bila inicijativa za ukidanje poreza na dohodak “Tvoj rad, tvoj novac”. Uz Čirka, u emisiji je gostovala i Marijana Vuraić-Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave. Voditelj emisije bio je Željko Kardum.

– Plaća je ključni razlog odlaska iz Hrvatske. Hrvatska država mora napraviti ono što je u okviru djelovanja da pomogne, ne samo mladim ljudima nego svima da imaju veće plaće. To je novac poreznih obveznika, nije novac koji država ima na raspolaganju pa ga dijeli ljudima. Riječ je o novcu koji ljudi moraju zaraditi i praktički dobrovoljno ili prisilno dati državi kako bi ga ona redistribuirala – objasnio je Frano Čirko.

Naglasio je da se prihodi od poreza na dohodak raspodjeljuju između lokalne samouprave i središnjeg državnog proračuna. U taj proračun, kaže, od poreza na dohodak pristiže oko 2 milijarde kuna, sveukupno se prikupi oko 12 mlrd. kuna, što iznosi oko 3 posto BDP-a.

Kakav bi bio efekt na plaće zaposlenih ako se ukine porez na dohodak?

– Ako je prosječna plaća oko 6350 kuna neto, za tu plaću trebate zaraditi za svog poslodavca 10.714 kuna, tj. dobivam 59 posto od plaće koju sam zaradio jer 41 posto odlazi na razna plaćanja državi, od toga 1008 kuna na porez na dohodak plus prirez, koji je u Zagrebu najveći. Dakle, plaća bi bila veća za tisuću kuna – izračunao je Čirko.

Kako bi država namirila onih 10 – 12 mlrd. kuna?

– Tako da bi smanjila državnu potrošnju. Novac od poreza na dohodak uglavnom se namjenski troši na lokalne uprave i samouprave, što je rak-rana za Hrvatsku. Upravo zato treba ukinuti taj porez na dohodak da bi se mogla dogoditi racionalizacija te glomazne, rastrošne i neefikasne javne uprave koja je prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma od prošle godine druga najneefikasnija javna uprava u svijetu.

Odlazi najvitalniji dio stanovništva

Frano Čirko smatra da se ukidanje poreza na dohodak može učiniti sagledavanjem svih elemenata, a da se mora ukinuti – uopće nema dvojbe.

– Ključno je to što nam odlazi najvitalniji dio stanovništva, i to najviše zbog svog materijalnog stanja jer plaćaju visoki porez na dohodak. Na prosječnu plaću programera, primjerice, od 8560 kn plaća se 1600 kuna poreza na dohodak, plus prirez – to je 1808 kuna! To je velik novac za mladog čovjeka koji ima troškove režija, hrane ili ulazi u kredit, a ima znanje i ulagao je u sebe. Zašto onda ne bi otišao u Irsku ili Njemačku – upitao je.

Uvjeren je i da bi i poslodavci dobro iskoristili ukidanje poreza i nagradili svoje radnike jer su svjesni da oni najkvalitetniji odlaze iz Hrvatske.