Demanti povodom lažnih tvrdnji u Večernjem listu

09. stu 2018. Priopćenja, Vijesti

U Zagrebu, 9. studenoga 2018.

Danas je na portalu Večernjeg lista objavljen članak pod naslovom „Pokrenut postupak protiv emisije Bujica: ‘Migranti namjerno šire sidu’“ (https://www.vecernji.hr/vijesti/pokrenut-postupak-protiv-emisije-bujica-migranti-namjerno-sire-sidu-1281720), u kojemu je objavljeno nekoliko netočnih i neistinitih tvrdnji o meni osobno, a u vezi kojih me nitko iz redakcije ili uredništva nije kontaktirao:

„U emisiji se pričalo o Marakeškom sporazumu, odnosno migrantima, a gosti su bili Franko Čirko koji je predstavljen kao predsjednik organizacije Generacija obnove te analitičar Zoran Grgić. Njih su dvojica migrante nazivali ‘crnčugama i Arapima koji siluju i ubijaju’, ‘divljacima s istoka’, ‘teroristima i kriminalcima’, a najupečatljivija je definitivno bila izjava kako migranti ‘namjerno šire sidu oko sebe’.“

Neistinita je tvrdnja da sam migrante nazivao „crnčugama i Arapima koji siluju i ubijaju“, „divljacima s istoka“ i „teroristima i kriminalcima“. Također, neistinita je tvrdnja da sam izjavio kako migranti „namjerno šire sidu oko sebe“.

Sve navedene izjave u emisiji je izgovorio g. Zoran Grgić, što je lako provjerljivo na video snimci emisije (https://www.youtube.com/watch?v=muuIwqR8F6A). Sporni izgovoreni izrazi nisu dio moga rječnika te smatram da se korištenjem istih samo kompromitira opravdani kritički stav prema masovnim migracijama te Marakeškoj deklaraciji, a koji sam i sam zastupao u dotičnoj emisiji.

Navedenim lažnim tvrdnjama mi je učinjena velika šteta, čime se ne samo kompromitira moj politički angažman kao predsjednika Generacije obnove, već se degradira i kompromitira mene kao osobu.

Slijedom navedenog, sukladno članku 40, 41 i 42 Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), tražim ispriku, objavu ovog ispravka teksta na istome mjestu gdje objavljen i članak (na naslovnici portala) te brisanje navedenoga članka, sve na trošak Naslova u roku odmah po primitku ovog dopisa.

S poštovanjem,

Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove